Povestea Lui ‘M’

Pierderea celor dragi, momentele dificile, dar și cele mai fericite din viața mea personală au avut un impact profund în cariera mea de artist. Toate experiențele mi-au croit drumul către dorința de cunoaștere, iar un moment important pentru mine a fost evenimentul artistic din UK care mi-a adus în atenție situația oamenilor care suferă de Alzhaimer. A fost atât de emoționant să văd o întreagă comunitate implicată în îmbunătățirea vieții celor suferinzi. Îmi doresc tare mult să văd o astfel de acțiune și la noi în Romania.

După un an de cercetări și o serie de desene amănunțite despre boala Altzaimer, am selectat o suită de portrete ale unor pacienți si o serie de simboluri neurologice.

 

Prima persoană care a fost diagnosticată cu boala Alzhaimer a fost în 1906. Numele ei era Auguste Deter, iar cel mai incredibil lucru pentru mine este că acum peste 100 de ani mai târziu, încă nu am putea să-i oferim un tratament care să încetinească sau să oprească boala. (citește istoria Alzaimer) 

 

Auguste Deter a fost principala inspirație din cercetarea mea și începutul acestei lucrări. Portretul ei se vede în spațiul dintre ochii bătrânului. Bătrânul pictat din mai multe chipuri descrie și o parte din familia mea, asemănarea bunicilor mei. De la ochii albaștri cu privirea caldă, alături de zâmbetul sincer și plin de emoție, până la inocența și simplitatea expresiei sale. 

Am numit acest portret M, iar titlul întregii lucrări este destul de descriptiv, „De neuitat”. Odată ce poți observa toate fețele clare din portretul lui M, poți vedea din ridurile sale și alte chipuri mai puțin evidente. Fiecare portret mic este legat de acele linii de riduri, acest lucru ar putea fi descoperit în mod diferit de fiecare privitor.

Pe pânza de 2 m am compus în jurul portretului realist o serie de siluete și puzzle-uri care leagă trăirile și stările oamenilor de acest subiect delicat. Mi-au apărut multe imagini puternice atunci când mă gândeam la cei dragi aflați departe, singuri sau în suferință. Dorința mea a devenit clară: să fiu mesagerul care poate crește conștientizarea acestei forme de boală, ba mai mult, să pot ajuta direct la prevenirea ei.

Per total, atunci când privești de la distanță, poți să observi portretul lui M cu zâmbetul lui inocent într-un mod pozitiv dat de toate detaliile și reflexiile foitei de aur de pe fundalul pânzei. Un mic joc de privire are loc atunci când te plimbi de la stânga la dreapta în fața portretului. Privirea lui M parcă te urmează odată cu mișcarea ta. Cu o mulțime de simboluri neurologice, conexiuni ale creierului cu forma siluetelor umane, totul devine ca un puzzle metaforic ce accentuează ideea principală a portretului central.

A durat mai bine de 2 ani să creez totul, iar fără să-mi dau seama când a trecut timpul, fiecare detaliu din lucrare parcă îmi reamintește momentele petrecute pictând cu drag și dor de ai mei. Scopul rămâne important pentru mine, să creez emoții, amintiri frumoase și mai ales speranță în ochii privitorilor afectați de orice fel de durere.

CE ÎMI DORESC SĂ SE ÎNTÂMPLE CU ACEST TABLOU?

Ne aflăm în vremuri cum nu am crezut niciodată că vom fi, dar asta îmi dă și mai multă putere, pentru că știu că oamenii onești vor cerceta și vor căuta umanitatea și autenticitatea.

Din cauza acestor vremuri, am amânat sau chiar anulat multe dintre evenimentele artistice, motiv pentru care am hotărât să păstrez, deocamdată, lucrarea DE NEUITAT, în studioul meu. Însă, între timp, dacă se ivește oportunitatea de a găsi locul potrivit, sunt deschisă ideii de a expune compoziția cu scopul de a promova prin artă conștientizarea stării neurologice. Alzheimer și nu numai, pentru că pictura susține cauza oricărei experiențe emoționale sau mentale.

Dorința mea cea mai mare este să expun acest tablou cu intenția de a fi pus la licitație pentru a strânge fonduri pentru cei care suferă de boala Alzheimer. Dorința mea poate părea intangibilă. Îndrăznesc să visez pentru că doar astfel pot începe ceea ce mi-am propus. Te invit la ideea de a încerca împreună să găsim acei oameni, acel loc și acel moment.

Știu că arta a devenit una dintre cele mai sigure investiții, mai ales în perioada de instabilitate financiară.

 

Despre această lucrare am vorbit și in interviul acesta. Vezi alte postări despre această poveste aici și aici